Broninstallaties

Een tikkeltje eigenwijs, maar altijd coöperatief

Aardwarmte, open of gesloten bronsysteem:

Wordt het een open of een gesloten bronsysteem? Dat hangt af van de eigenschappen van het gebouw en de wensen van de eindgebruiker. Over het algemeen passen we een gesloten bronsysteem toe bij een lager benodigd vermogen. Zoals woningen, kantoorgebouwen en kleinere appartementencomplexen. Open bronsystemen passen we toe bij de grotere projecten waar de warmte- en koude- vraag een stuk hoger liggen. Zoals grotere utiliteitsgebouwen en distributiecentra. Voor beide systemen geldt: het milieu wordt niet langer belast. Want ze behoren tot de schoonste en zuiverste verwarmingssystemen. De techniek maakt het mogelijk op een duurzame manier energie te winnen. De warmtepomp gebruikt maar een kleine hoeveelheid elektriciteit om het water op de juiste temperatuur af te geven en rond te pompen. Kiest u voor een aardwarmtesysteem in combinatie met zonnepanelen? Dan kan een gebouw zelfs volledig energieneutraal worden.

Gesloten bronsysteem:

Een gesloten bronsysteem bestaat uit één of meerdere bodemcollectoren die energie onttrekken aan de bodem. Deze energie verwarmt of koelt het gebouw. De collectoren worden aangebracht in boorgaten, de collectoren zijn gesloten lussen en worden gevuld met een milieuvriendelijk antivriesmiddel. Onder het maaiveld worden de lussen onderling verbonden. In de zomer koelt het gesloten bronsysteem passief: zonder tussenkomst van de warmtepomp. Dit betekent dat de pomp alleen de vloeistof door de leidingen rondpompt en daarmee een kleine hoeveelheid energie verbruikt. Er is geen direct contact met het grondwater.

Open bronsysteem:

Een open bronsysteem wordt ook wel een warmte- en koudeopslagsysteem (WKO-systeem) genoemd. Het wordt gebruikt voor grotere utiliteitsgebouwen en bijvoorbeeld distributiecentra. Een WKO-systeem werkt altijd met een warme- en koude- bron. Het pompt het grondwater op in de bronnen om het gebouw te verwarmen of koelen. Het ontwerp van de bronnen hangt sterk af van de uitgangspunten van de gebouwinstallaties en van de bodemgesteldheid ter plekke. Voor het gebruik van een goed open bronsysteem zijn onder andere van belang de geologische bodemopbouw en grondwaterkwaliteit, voldoende afstand tussen onttrekkingsbron- en retourbron en grondwaterstroming.

Vragen? Neem vrijblijvend contact op!